Sensorische ontdekking: eerste spelletjes met pittenzakjes voor baby's (0-12 maanden)

pittenzakjes, natuurlijk baby speelgoed
De pittenzakjes zijn fantastisch natuurlijk baby speelgoed! Ze prikkelen de zintuigen en helpen bij de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek. Van voelen en ervaren van texturen, tot het luisteren naar de verschillende geluiden die de pittenzakjes maken als je een pittenzakje optilt. Laten we eerst even kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen van jouw baby. 

De ontwikkeling van jouw baby tussen de 0 en 12 maanden

In het eerste jaar gebeurt er magisch veel in de ontwikkeling van jouw baby. Spelen speelt hierin een belangrijke rol. Je baby begint te ontdekken hoe haar/zijn lijf werkt. Eerst proberen ze hun hoofd op te tillen, daarna beginnen ze dingen vast te houden, gevolgd door grijpen. En voordat je het weet rollen ze ineens om! Rond de 3 maanden kan je baby iets vasthouden en vanaf 4 maanden gaan ze naar dingen grijpen. Dát is het perfecte moment om speelgoed, zoals pittenzakjes te introduceren. 

baby speelt met pittenzakjes

Spelenderwijs de wereld ontdekken

De ontwikkeling van de zintuigen is ontzettend belangrijk in het eerste levensjaar van je baby. Door te spelen met sensorisch speelgoed, ontwikkelen de zintuigen. Je baby voelt verschillende texturen, ziet kleuren en contrasten, hoort verrassende geluiden, en misschien probeert hij/zij zelfs of een pittenzakje eetbaar is. Ondertussen leren ze ook oorzaak en gevolg zoals: als ik een pittenzakje schud, maakt het geluid! Of: als ik een een pittenzakje optil dan voelt dat anders dan als ik een zachte speeldoek optil. Spelenderwijs verkent jouw baby ze de wereld. 

Speelideeën met pittenzakjes - eerste spelletjes met pittenzakjes voor je baby

Let op! De pittenzakjes zijn gevuld met kleine materialen. De pittenzakjes zijn stevig dichtgestikt, maar ze kunnen altijd beschadigd raken. Gebruik daarom de pittenzakjes alleen onder toezicht van een volwassene. 

baby speelt met sensorisch pittenzakje

Pittenzakjes voelen en proeven

De eerste kennismaking met de pittenzakjes zal voor jouw baby voelen en proeven zijn. Dit is namelijk hoe baby's ontdekken. De pittenzakjes zijn gevuld met kersen- en druivenpitten. Die mogen nat worden en je kunt ze zelfs met de hand uitwassen. Dus ze kunnen prima ook met de mond ontdekt worden. Gebruik géén pittenzakjes gevuld met rijst of zand. Dat kan gaan schimmelen als ze nat worden. Little Botanic label maakt daarom alleen pittenzakjes gevuld met kersen- en druivenpitten. 

Tummytime met pittenzakjes

Tummytime betekent dat je je baby op de buik legt. Dit helpt bij het ontwikkelen van de nek- en rugspieren en helpt bij de algehele motorische ontwikkeling. Op het moment dat je kindje speelgoed kan vastpakken, kun je met pittenzakjes, tummytime interessanter maken. Leg je baby op de buik met 2 pittenzakjes met verschillende texturen voor zich. Bijvoorbeeld het witte teddy en een hydrofiel pittenzakje uit de nature pittenzakjes set.

timmytime met pittenzakjes

Optillen, schudden en luisteren met pittenzakjes

Doordat de pittenzakjes gevuld zijn met verschillende materialen klinkt ieder pittenzakje anders als je baby het optilt. Pittenzakjes gevuld met kersenpitten, maken meer en een ander geluid dan de pittenzakjes gevuld met druivenpitten. Dit maakt het optillen en schudden met de pittenzakjes uiterst interessant voor je baby.

Naast de verschillende vullingen, gebruiken we ook verschillende texturen stof. Hierdoor voelt ieder pittenzakje anders aan. Dat maakt de pittenzakjes uitermate geschikt als sensorisch speelgoed voor baby's. Het optillen en schudden met pittenzakjes is niet alleen een zintuigelijke ervaring. Het helpt je baby ook sterker te worden en balans te houden. 

Pittenzakjes van de tafel afgooien

Je herkent het misschien wel. Baby's, maar ook dreumesen zijn gek op spullen (of eten) van tafel afgooien. Dit is heel normaal en helpt je kind verschillende dingen te begrijpen. Zoals oorzaak en gevolg als je iets laat vallen. Je baby gooit een pittenzakje van tafel, het valt naar beneden en dan maakt het geluid. Meestal gevolgd door een reactie van papa of mama die het pittenzakje weer oppakt en teruggeeft.

Daarnaast leert je kind wat zwaartekracht is. Want als je iets loslaat dan beweegt het naar beneden. Interessant! Bij het ervaren van zwaartekracht is er ook weer een zintuiglijke ervaring, namelijk het zien, horen en voelen van het vallen of zelfs stuiteren van een object. Elke ervaring geeft nieuwe informatie over textuur, geluid en gewicht.

Pittenzakjes in mandjes stoppen (en vervolgens eruit halen)

Je baby heeft een natuurlijke drang om de wereld te begrijpen door te experimenteren. Pittenzakjes ergens in stoppen en eruit halen is een spel om de wereld te begrijpen. Hiermee oefent je kind de fijne motoriek. Je baby moet immers het pittenzakje vastpakken, optillen, gericht naar het mandje bewegen en vervolgens loslaten. 

Baby's vinden het fascinerend om te zien dat hun actie een resultaat heeft. Hij/zij stopt het pittenzakje in een mandje en het verdwijnt! Pure magie! Als je baby het pittenzakje er weer uit haalt verschijnt het weer! 

In mijn webshop verkoop ik ook duurzame opbergmandjes van hoge kwaliteit, die ook de hele kinderperiode meegaan. 

zittend spelen met pittenzakjes

Leren zittend spelen en balans houden

De sensorische zakjes zijn ook erg leuk om zittend mee te spelen. Wanneer je baby zelfstandig zit, gebruikt hij zijn buik- en rugspieren om in balans te blijven. Zittend spelen met pittenzakjes stimuleert dit nog meer. Je kindje moet namelijk zich uitstrekken, draaien en zijn evenwicht bewaren, terwijl het de pittenzakjes vastpakt of neerlegt. En het oppakken, vasthouden en verplaatsen van pittenzakjes verfijnt ook de samenwerking tussen ogen en handen. 

Belangrijk: laat je kind pas zitten spelen als het zelfstandig kan zitten. Hiervoor moeten de buik- en rugspieren sterk genoeg zijn. Kinderen gaan meestal tussen de 6 en 9 maanden zelfstandig zitten. 

Pittenzakjes stapels omgooien

Een baby kan nog niet zelfstandig stapelen, maar stapels omgooien is een feest! Helemaal als papa of mama de toren net klaar heeft. Hiermee leert je kind ook weer oorzaak en gevolg. Als ik er tegenaan duw, dan valt het om! Daarnaast vraagt het ook weer om balans. Want als je te hard duwt dan val je zelf ook om. Extra pluspunt: schaterlachen gegarandeerd, want niets is zo leuk als stapels omduwen. 

stapel pittenzakjes

Pittenzakje van de ene hand naar de andere hand overpakken

Iets van de ene hand in de ander overpakken is een vaardigheid die een baby leert tussen de 6 en 9 maanden oud. Uiteraard kun je hier weer leuke spelletjes van maken om samen te spelen. 

Geef je baby één pittenzakje en laat hem/haar ontdekken hoe je het van de ene hand naar de ander kunt overpakken. Je kunt dit stimuleren door het zelf (langzaam) voor te doen. Een andere manier is om een pittenzakje aan te reiken en je baby het steeds van je overneemt. Je baby gaat het spel begrijpen en het pittenzakje aan je teruggeven. 

Kruipen stimuleren met pittenzakjes

Als je kindje wil gaan kruipen, kun je de pittenzakjes gebruiken als speelse stimulans. Waarschijnlijk wil je kindje het pittenzakje maar al te graag ontdekken. Door de kleurrijke pittenzakjes nét buiten bereik te leggen, stimuleer je je kind om te gaan ontdekken hoe je vooruit beweegt. 

De meeste baby's beginnen met kruipen tussen de 7 en 10 maanden. Door de pittenzakjes over de vloer te schuiven i.p.v. gooien. Dit stimuleert namelijk meer de kruipbeweging dan gooien. 

Kruip spelletjes met baby's en pittenzakjes 

Is je kindje al fanatiek aan het kruipen? Dat is een geweldige fase en het biedt de kans voor nóg meer spelletjes met pittenzakjes.

Gooi bijvoorbeeld een pittenzakje een eindje van je kind vandaan en laat je kindje er naar toe kruipen. Zodra je kindje het speelzakje heeft, gooi je een tweede iets verder weg. Is je kindje naar de volgende pittenzakje toe gekropen gooi de volgende dan wéér iets verder weg. Plezier gegarandeerd.

Of wat dacht je van een kleine obstakelbaan met pittenzakjes om je baby aan te moedigen over, tussen of onder dingen heen te kruipen naar het volgende pittenzakje? Dit maakt oefenen met kruipen nog leuker en uitdagender. 

sensorisch ontdekmandje voor baby's

Sensorisch ontdekmandje

Een ontdek mandje is een mandje, gevuld met verschillende items voor je kindje om te ontdekken. Zo maak je een sensorisch ontdekmandje. Kies 3- 5 items gemaakt van verschillende materialen en doe ze samen in een opbergmandje. Bijvoorbeeld: 2 sensorische pittenzakjes, 1 bal, 1 houten blok en 1 speeldoek. Je kind vindt het  interessant om verschillende materialen te ontdekken. Je leert immers alleen maar wat hard en zacht of glad en ruw is, door het te ervaren. De sensorisch ontdekmandjes zijn leuk vanaf 6 maanden tot ongeveer 2 jaar. 

natuurlijk baby speelgoed

Pittenzakjes is speelgoed dat meegroeit

De sensorische pittenzakjes is fantastisch plasticvrij speelgoed voor je baby Zoals je ziet biedt het eindeloos speelplezier. Dit zijn enkel de ideeën tot 1 jaar. Voor baby's gebruik je het voornamelijk als sensorisch en educatief speelgoed. Hoe ouder je kindje wordt, des te meer het ingezet wordt als open einde speelgoed. Hieronder vind je nog meer blogs met speel ideeën voor oudere kinderen en pittenzakjes. Dit speelgoed groeit met je kindje mee. 

Ik vind het nog even belangrijk om te zeggen, dat alle genoemde leeftijden waarop een kind een bepaalde vaardigheid ontwikkelt een indicatie is. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Is je kind een paar maanden vroeger of later, dan is dat helemaal oké. Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind? Bespreek dit dan met een professional. 

    Terug naar blog

    Pittenzakjes is speelgoed dat nog jarenlang meegaat! Ben je benieuwd hoe een kind in een andere levensfase met de pittenzakjes speelt?

    0-12 maanden | 1-2 jaar | 3-4 jaar | 5-6 jaar | 6+ jaar

    Op bovenstaande pagina's vind je eindeloos veel spelletjes en leerzame activiteiten met de sensorische pittenzakjes voor kinderen van 0 tot +/- 9 jaar.

    Van sensorische spelletjes, educatieve activiteiten en fantasierijk spel. Pittenzakjes is geweldig veelzijdig speelgoed dat met jouw kind meegroeit 🌱

    • Mijn dochters kregen de pittenzakjes voor hun 2de verjaardag. Het was meteen feest! Wat ik zo leuk vind, is dat het de kinderen uitdaagt om creatief te zijn. Ik vind het zo geweldig om te zien wat ze er allemaal mee bedenken. Ik wil je enorm bedanken! - Naime

    • Mijn kinderen spelen er dagelijks mee en ze bedenken 101 verschillende dingen met de pittenzakjes. Grappig, want ik zag het als 'baby speelgoed'. Maar inmiddels is ze 3 jaar en speelt er nog iedere dag mee! - Chayenne

    • Ik kocht de pittenzakjes voor ons kindje van 8 maanden oud. Hij is er dol op! Stiekem zie ik onze oudere kinderen van 6, 9 en 11 jaar er ook de hele dag mee spelen. Het is fantastisch open ended speelgoed ❤️ - Linda

    1 van 3

    Veelgestelde vragen over de pittenzakjes

    Kun je de pittenzakjes wassen?

    Jazeker. Ondanks dat ze gevuld zijn met natuurlijke materialen, kunnen ze gewassen worden.Was ze met de hand in een sopje. Spoel goed uit (niet laten weken!) en laat ze 48 uur liggend drogen.Daarna zijn ze klaar voor eindeloos speelplezier!

    Waar vullen jullie de pittenzakjes mee?

    Wij vullen onze pittenzakjes met kersenpitten, druivenpitten en een mix daarvan. Koop je een set van 6 pittenzakjeszijn zit iedere vulling er 2x in.

    Voor welke leeftijd zijn de pittenzakjes geschikt?

    De pittenzakjes zijn voor kinderen 0,5 tot 9+ jaar oud. Let op! Gebruik bij kinderen onder 3 jaar enkel onder toezicht en controleer ze regelmatig op gebreken.

    Gebruiken jullie gerecyclede stoffen?

    Nee, dat doen wij niet om 2 redenen. Ik weet niet wat herkomst is van de stof, en daardoor kan ik niet achterhalen of er chemicaliën zijn gebruikt tijdens het productieproces. Ten tweede is de voorraad van gerecyclede stoffen beperkt, wat betekent dat mijn collectie continue wisselt en dat we steeds opnieuw productfoto's moeten maken. Daarom kies ik ervoor om veilige stoffen te gebruiken, met een keurmerk en in grotere oplage verkrijgbaar is.

    Kun je de pittenzakjes opwarmen?

    Nee, deze pittenzakjes zijn getest als speelgoed en dan lgeen zij andere testen af dan verplicht is voor een warmte pittenzak. Daarnaast zijn de pittenzakjes dicht gestikt met gouddraad. Daarin zit een metaaldraadje verwerkt, dat niet geschikt is voor de magnetron.

    Wil je de pittenzakjes tóch opwarmen voor een spelelement? Leg het dan op een andere warmtebron zoals een verwarming of kruik. Altijd onder toezicht en controleer de temperatuur voordat je het aan je kind geeft.

    Hoe duurzaam is het productieproces?

    De pittenzakjes maken we in Nederland, in Rosmalen en omstreken om precies te zijn. Zo hoeft er geen onnodig transport plaats te vinden.

    De materialen halen we zo dichtmogelijk bij huis, zoals Nederlandse stoffen groothandels. Onze kersenpitten komen uit Nederland en de druivenpitten uit Duitsland. Zo verminderen we de cO² uitstoot tijdens onze productie.

    Alle stoffen zijn voorzien van het OEKO-tex keurmerk. De pitten zijn gereinigd zonder chemicaliën.

    Bij je pittenzakjes krijg je een kaartje met spel ideeën. Dit is gedrukt op papier gemaakt van landbouw afval. En ieder pakketje verpakken wij plasticvrij.

    Als wij zeggen dat we duurzaam produceren dan is dat geen marketing truc, maar onze visie.

    Mag mijn baby spelen met de pittenzakjes?

    Officieel is het speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar i.v.m. de kleine pitten die ín het pittenzakje zitten. Ze zijn stevig dicht gestikt, maar het kan altijd voorkomen dat een pittenzakje beschadigd en opengaat. Speel daarom altijd samen onder de 3 jaar en laat je kind niet alleen met de pittenzakjes.