Leren en spelen met pittenzakjes: activiteiten voor dreumesen (1-2 jaar)
Een dreumes wil alles zélf doen. Dus ook zelf spelen, ontdekken en proberen. Stimuleer de nieuwsgierigheid van je dreumes met de veelzijdige pittenzakjes! Ze zijn perfect voor het ontwikkelen van de grove en fijne motoriek die nog volop in ontwikkeling is. Hieronder vind je leuke en leerzame activiteiten om met pittenzakjes te spelen, speciaal voor kinderen tussen de 1 en 2 jaar. Laten we eerst even kijken naar hoe jouw dreumes zich ontwikkelt in deze levensfase.
De ontwikkeling van jouw kind tussen de 1 en 2 jaar
Lopen is waarschijnlijk de bekendste mijlpaal in deze levensfase. Maar naast lopen, leert je kind ook hurken, klimmen en rennen. Ook de fijne motoriek ontwikkelt zich verder. Ze leren hoe dingen in elkaar passen. Ze leren stapelen en sorteren. Je kind is nieuwsgierig naar nieuwe texturen, geluiden en geuren.
Begin van kleurherkenning en fantasiespel
Je dreumes gaat ook kleuren herkennen en benoemen. Daarvoor zijn de regenboog pittenzakjes heel geschikt. Een dreumes wil daarnaast alles 'zelf doen', dus zelfstandig speelgoed kunnen pakken is een mooie manier om je kind te voorzien in die behoefte. Zet het speelgoed bijvoorbeeld neer in een lage kast of plank. Ook ga je het eerste fantasiespel ontdekken!
Wil je meer lezen over een open speelgoedkast waarbij je kind zelfstandig speelgoed kan pakken? Lees mijn blog: zo zet je speelgoed neer in een open speelgoedkast.
Speelideeën met pittenzakjes - activiteiten met pittenzakjes voor je dreumes
Let op! De pittenzakjes zijn gevuld met kleine materialen. De pittenzakjes zijn stevig dicht gestikt, maar ze kunnen altijd beschadigd raken. Gebruik daarom de pittenzakjes onder de 3 jaar, alleen onder toezicht van een volwassene.
In- en uitladen van pittenzakjes
Je herkent het misschien wel. Je kindje kan zich urenlang vermaken met speelgoed ergens in stoppen, om het er vervolgens weer uit te halen. Van 12 tot 30 maanden is je kind geïnteresseerd in orde en verplaatsen. Dat uit zich in het in- en uitladen van spullen. Pittenzakjes zijn heel fijn materiaal om in- en uit te laden. Geef een mand, een doos of een houten truck met een laadbak. Bied maandjes met verschillende grootte openingen, om de moeilijkheidsgraad te verhogen.
Kruip spelletjes met pittenzakjes
Als je dreumes nog niet loopt, maar wel fanatiek kruipt, dan kun je allerlei kruip spelletjes bedenken. Gooi bijvoorbeeld een pittenzakje een eindje van je kind vandaan en laat je kindje er naar toe kruipen. Zodra je kindje het speelzakje heeft, gooi je een tweede iets verder weg. Plezier gegarandeerd.
Toe aan meer uitdaging? Wat dacht je van een kleine obstakelbaan, waarbij je kindje van pittenzakje naar pittenzakje kruipt terwijl het over, tussen of onder dingen heen moeten kruipt. Dit maakt kruipen nog leuker en uitdagender.
Leren stapelen en torens omgooien
Hoewel dreumesen pas tussen de 12 en 18 maanden echt beginnen met zelfstandig stapelen, kunnen ze al goed torens omgooien! Begin samen met je kindje door pittenzakjes op te stapelen en de toren vervolgens om te duwen. Dit spel leert je dreumes over balans en oorzaak en gevolg: als je tegen iets aan duwt, valt het om.
Laat zien hoe je de pittenzakjes weer stapelt en je dreumes gaat dit vanzelf ook proberen.
Pittenzak verstoppertje
Verstop de pittenzakjes door de woonkamer en laat je dreumes ze zoeken! Dit simpele spel is een geweldige manier om samen te spelen. Voor een dreumes kies je verstopplekken die in het zicht zijn. Een dreumes kan nog niet bedenken dat het in een kastje ligt of ergens achter. Het leuke aan dit spel is dat iedereen in het gezin mee kan doen.
Pittenzakjes van de tafel afgooien
Je herkent het vast wel: dreumesen zijn dol op het van tafel gooien van spullen (of eten). Dit is een heel normaal gedrag, en het helpt je kind veel te begrijpen over de wereld om zich heen. Als je kindje een pittenzakje van tafel gooit, maakt het geluid wanneer het valt. Dit leert je kind over oorzaak en gevolg: als ik iets loslaat, valt het naar beneden. Het is ook een manier om zwaartekracht te ontdekken. Het is een perfect moment om je kindje te laten oefenen met gooien met pittenzakjes, die veel veiliger zijn dan harde voorwerpen.
Leren gooien met pittenzakjes
Is je dreumes ook fanatiek aan het klimmen? Laat je kind dan ergens opklimmen en vanaf een hoogte gooien. Bij ons klimmen ze op de bank en gooien vanaf de leuning in een mandje. Vanaf een hoogte gooien, vraagt weer andere vaardigheid, dan vanaf de grond gooien. Meer inspiratie nodig? In deze blog lees je 10 gooispelletjes met pittenzakjes.
Leren waar je wél en niet mee mag gooien
Rond de 1 jaar gaan kinderen experimenteren om met spullen te gooien of expres te laten vallen. Het is fijn om iets in huis te hebben waar ze mee mogen gooien. Dus stel dat je kindje met houten blokken aan het gooien is en jij vindt dit geen goed idee. Geef dit dan aan en verwijs je kindje dan naar de pittenzakjes om daar vervolgens mee verder te gooien. Ik schreef een blog over hoe je de pittenzakjes toe kunt passen bij het liefdevol begrenzen van jouw kindje als het met speelgoed gooit.
Orde en wat is voor, achter, naast en tussen?
Een kind is tussen de 1 en 3 jaar geïnteresseerd in orde. Ze willen hun omgeving begrijpen en voorspelbaar maken. Door bijvoorbeeld pittenzakjes in een rij te leggen, creëren ze orde in de chaos om hen heen.
Het ordenen van objecten helpt je kind patronen herkennen en begrijpen. Daarnaast oefen je hiermee logisch denken. Het leggen van een rij of patroon ondersteunt het leren van concepten zoals voor, achter, naast en tussen.
Sensorisch ontdekmandje
Een sensorisch ontdekmandje is een geweldige manier om de zintuigen van je dreumes verder te ontwikkelen. Vul een mandje met verschillende items die je kindje kan ontdekken, zoals sensorische pittenzakjes, een bal, een stuk houten speelgoed en een speeldoek. Kinderen vinden het altijd fascinerend om verschillende materialen te voelen, en het in en uit het mandje halen helpt de fijne motoriek te ontwikkelen.
Kleur sorteren met pittenzakjes
Zodra je dreumes zich meer bewust wordt van kleuren, kun je regenboog pittenzakjes gebruiken om kleuren sorteren te stimuleren. Zet bijvoorbeeld Stapelstein of ander speelgoed in regenboog kleuren neer en laat je kindje de pittenzakjes bij de juiste kleur leggen. Dit is een fantastische manier om op kleur sorteren te stimuleren. Wil je ook de taal stimuleren? Benoem de kleur, zodra je kind het bij pittenzakje bij de juiste kleur legt.
Meer fan van pastelkleuren? Kleur sorteren kan ook met de pastel pittenzakjes. De kleuren hebben echter wel minder contrast, wat het moeilijker kan maken voor je kindje om de kleuren te onderscheiden.
Het eerste fantasiespel, bedjes voor poppetjes
Rond de 1,5 jaar begint de fantasie van je kindje te ontwikkelen. Een van de eerste fantasiespellen die je ziet met de pittenzakjes zijn bedjes voor poppetjes of kleine dieren. Fantasiespel helpt de verbeelding van je kindje te ontwikkelen en draagt bij aan de creativiteit. Wil je ook kleur herkenning stimuleren? Kies dan voor de regenboog pittenzakjes in combinatie met houten regenboog poppetjes. Of de pastel pittenzakjes met ander pastelkleurig speelgoed.
Nog meer fantasiespel, pittenzakjes in de speelkeuken
De pittenzakjes passen ook uitstekend in de speelkeuken. Gebruik ze als neptaartjes tijdens een theekransje. Als ingrediënten voor in de soep of misschien is het wel pizza. Fantasie- en rollenspel helpt je kindje om zich de wereld van volwassenen te begrijpen en scenario's na te spelen die ze zelf meemaken.
Een weg voor auto's en ander open einde speelgoed
Bouw met pittenzakjes een weg voor auto’s en gebruik er eventueel ander open einde speelgoed bij. Een houten regenboog als brug, houten peg dolls als bomen of passagiers die staan te wachten op de bus en blauwe en groene speeldoek om water en gras te maken.
Parcours en balans oefenen
Pittenzakjes zijn ook hele handige stapstenen in een parcours of apenkooi. Zodra je kindje wat meer balans heeft, kan het over de pittenzakjes heen lopen. Omdat de vulling in de pittenzakjes beweegt als je erop staat, moet je kindje zijn of haar balans herstellen. Daarnaast prikkel je de tastzintuigen door met je voet op de sensorische zakjes te staan. En helpt je dreumes zijn motorische vaardigheden verder te ontwikkelen.
Pittenzakjes om stevige hutten mee te bouwen
Hutten bouwen is zo ontzettend leuk! Het zorgt voor een knusse plek om in te spelen en voor rollenspel. Pittenzakjes zijn heel handig als verzwaring voor speeldoeken of dekens om hutten te bouwen. Zo blijven de dekens veel beter liggen. Handig!
Ontprikkel-mandje
Vanaf 1,5 jaar kun je een ontprikkel-mandje introduceren, waarin je allerlei items stopt die je kindje helpen tot rust te komen. Voeg een paar van de naturel sensorische pittenzakjes toe aan het mandje. Deze kunnen helpen bij het ontspannen en zijn perfect voor momenten wanneer je kindje behoefte heeft om te ontprikkelen.
Matching activiteiten met pittenzakjes
Vanaf 18 maanden leert je kindje overeenkomsten en verschillen te herkennen. Een matching activiteit is een heel leuk spel om samen te spelen. Je kunt kiezen voor 2 dezelfde pittenzakjes sets en dan dezelfde pittenzakjes bij elkaar leggen. Maar je kunt ook foto's maken van ieder pittenzakje. Deze uitprinten en dan de juiste pittenzakje bij de juiste foto neerleggen.
Pittenzakjes veelzijdig en educatief speelgoed voor je dreumes
De veelzijdigheid van pittenzakjes maakt het zo'n geweldig speelgoed. Van baby, dreumes tot kleuter. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zet de pittenzakjes in als open einde speelgoed, zoals poppenbedjes, neptaartjes, een weg of stapstenen. Of als educatief speelgoed om je kind te helpen kleuren herkennen, sorteren, stapelen of leren gooien.
Deze speelzakjes zijn ontzettend veelzijdig en horen thuis in ieder gezin met jonge kinderen. Hieronder vind je nog meer pagina's bomvol spelinspiratie met de pittenzakjes per leeftijdscategorie.
Ik vind het nog even belangrijk om te zeggen, dat alle genoemde leeftijden waarop een kind een bepaalde vaardigheid ontwikkelt een indicatie is. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Is je kind een paar maanden vroeger of later, dan is dat helemaal oké. Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind? Bespreek dit dan met een professional.