Rekenen met pittenzakjes - spelenderwijs leren

Spelen is een van de meest natuurlijke manieren waarop kinderen leren. Het nodigt hen uit om de wereld te verkennen, problemen op te lossen en hun creativiteit te gebruiken. Spelenderwijs leren biedt kinderen de mogelijkheid om op een leuke en ontdekkende manier nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Hieronder lees je vier speelse manieren waarop je pittenzakjes gebruikt om de rekenvaardigheden van kinderen te stimuleren.
Voor kleuters - meten en verdelen met pittenzakjes

Gooien en meten met pittenzakjes
Laat je kleuter de pittenzakjes gooien en tel daarna samen hoeveel stappen nodig zijn om de pittenzakjes te bereiken. Laat ook papa of mama het doen - spannend om te zien wie minder stappen nodig heeft!
Of meet de afstand op met papieren handjes of alledaagse voorwerpen zoals potloden. Dit zijn allemaal voorbeelden van wat we 'natuurlijke maten' noemen. Krijg je vragen als “Waarom heeft papa minder stappen nodig?” (het is immers dezelfde afstand), dan is het tijd om standaardmaten te introduceren. Zoals centimeters of meters.
Extra tip: toont je kind interesse in het meten met een meetlint? Dan kun je de afstand van de sensorische pittenzakjes ook opmeten met een meetlint. Op school komt dit aan het einde van groep 2 of in groep 3 aan bod.

Gelijk verdelen met pittenzakjes
Een ander leuk spel: verdeel de sensorische pittenzakjes over bakjes of mandjes. Het is leuk als je 12 pittenzakjes hebt, want dat aantal kun je gelijk verdelen. Verdeel de pittenzakjes over 2, 3, 4 óf 6 bakjes.
Een andere variant is het verdelen van poppetjes over de pittenzakjes. De 12 regenboogvriendjes van Grimm's kun je op dezelfde manier mooi verdelen over 2, 3, 4, 6 of zelfs 12 sensorische zakjes. Deze activiteiten stimuleren het logisch denken en leggen op eenvoudige manier de basis voor delen en vermenigvuldigen.
Voor oudere kinderen: tafels oefenen met pittenzakjes

Rekenen in de buitenlucht met pittenzakjes!
Teken tien cirkels op de grond met stoepkrijt, elk met een getal van 1 tot en met 10. Speler 1 gooit twee pittenzakjes in twee cirkels naar keuze. Speler 2 vermenigvuldigt de getallen hardop met elkaar en geeft daarna het antwoord.
Klopt het antwoord? Dan mag speler 2 de pittenzakjes pakken en wisselt de beurt.
Het hardop uitspreken van zowel de som als het antwoord helpt kinderen bij het automatiseren en memoriseren van de tafels. Ze worden dan beter opgeslagen in het langetermijngeheugen.
Wil je het uitdagender maken? Voeg dan de getallen 11, 12, 15, 20 of 25 toe. Het voordeel van de sensorische pittenzakjes (t.o.v. bijvoorbeeld balletjes of steentjes) is dat ze beter blijven liggen.
Bewegend de tafels leren met pittenzakjes
Bewegend leren door een pittenzakje over te gooien. Speler 1 noemt een keersom en gooit het pittenzakje naar speler 2. Zodra speler 2 het pittenzakje vangt, zegt hij of zij het antwoord hardop.
Kies van tevoren welke tafel je gaat oefenen, of mix alle tafels door elkaar voor een extra uitdaging! Deze manier van bewegend leren helpt niet alleen het onthouden van de tafels, maar draagt in algemene zin bij aan het versterken van het geheugen.
De sensorische pittenzakjes zijn fantastisch om kinderen spelenderwijs te leren rekenen. Of het nu gaat om tellen, meten of vermenigvuldigen. Hopelijk inspireren deze tips je om samen met pittenzakjes aan de slag te gaan en zo rekenvaardigheden te versterken!

Deze gastblog is geschreven door Sanne van Rekenen voor Ouders. Volg Sanne op @rekenenvoorouders of bekijk haar website www.rekenenvoorouders.nl voor meer kennis over het rekenonderwijs en tips over hoe je je kind het beste met rekenen kunt helpen!