10 actieve binnenspelletjes voor peuters en kleuters (ideaal bij slecht weer)

Dansen met speelzijde

Het kan een uitdaging zijn om jonge kinderen te vermaken als je weinig naar buiten kunt. Kinderen willen bewegen. Ze moeten rennen, springen, ravotten, gillen, lachen, klimmen en klauteren. Deze actieve binnenspelletjes speel ik met onze peuter en kleuter als het slecht weer is. Of als ze gewoon teveel energie hebben. Nog een goede bijkomstigheid is dat deze spellen minimale voorbereidingstijd nodig hebben. Als mama hebben we het immers al druk genoeg. 

pittenzakjes en spelletjes peuters en kleuters

Onze speelgoed musthave voor binnenspelletjes

Hieronder zul je heel vaak de pittenzakjes terug zien komen. Dit is namelijk het lievelingsspeelgoed van mijn kinderen (en stiekem van mij). Wij gebruiken ze op allerlei manieren. Om overheen te lopen, voor gooi spelletjes, peutergym en balansspellen. 

Het dansspel - Doe elkaars dansmoves na! 

Zet een goede playlist op en bedenk om de beurt een dansmove die iedereen nadoet. Draai een pirouette, schud met je billen, spring 3x in de lucht en sta op 1 been.
Wij pakken onze speeldoeken erbij en maken er een cape van of knopen ze als sierlijke sjaals om onze armen. Dansen met wapperende speelzijdes is nóg leuker en maakt de opdrachten creatiever. Laat de speelzijde aan je linkerarm wapperen en nu je rechterarm en laat nu je cape vliegen! 

Speelgoed verstoppertje - met het lievelingsspeelgoed van je kind(eren) 

Nog nooit speelgoed verstoppertje gespeeld? Doe dit dan bij de volgende regenbui. Neem het lievelingsspeelgoed van je kind. Bij ons zijn dat de sensorische pittenzakjes of de speelgoed dieren. Verstop ze op de benedenverdieping, het liefst ver uit elkaar, want we willen bewegen. Verstop eens een speelgoedje halverwege de trap (als je kind veilig en zelfstandig de trap op en af kan) of ergens bovenop een kast waar ze met een opstapje bij kunnen. Laat ze bewegen, klimmen en daag ze uit. 
Zodra jij ze verstopt hebt mag het speelgoed gezocht worden. Verzamel alle speelgoed op een centrale plek. Alles gevonden? Verstop al het speelgoed opnieuw en kies steeds moeilijkere en uitdagende verstopplekken.  

Sensorische voetenpad

Sensorisch voetenpad - met items die je in huis hebt

Maak een sensorisch voetenpad om de zintuigen te stimuleren. Gebruik items die je in huis hebt. Wij gebruiken uiteraard onze pittenzakjes, kussens, speelzijdes en Stapelsteins. We maken een pad van de materialen. Zo simpel is een sensorisch voetenpad. Vraag bij ieder materiaal hoe het voelt. Zacht of hard? Warm of koud? Zo leer je kinderen bewust te worden hoe materialen voelen. 

Balans parcours - om te klimmen en klauteren

Daag je kindje(s) uit met een parcours! Bij ons thuis mogen ze tijdens een parcours op de meubels klimmen. Dit zijn vooraf afgesproken meubels, zoals onze stevige salontafel en via de leuning op de bank. Wij bouwen een parcours met onze balansbord, de stapelstenen en kussens. Aan het begin van het parcours staat een mandje met pittenzakjes. Iedere ronde nemen ze één zakje mee het parcours op. In de handen, op hun rug of balancerend op het hoofd. Maak het uitdagend. 

Het samenwerk spel met pittenzakjes 

Peuter en kleuters kunnen ook samen opdrachten uitvoeren. Heb je 1 kindje dan kunnen jullie het ook samen doen. Wij proberen altijd de volgende opdrachten:

  • Klem een pittenzakje tussen jullie handen en maak samen een cirkel.
  • Klem een pittenzakje tussen jullie buiken en beweeg naar voren, naar achteren, van links naar rechts (of zet zelfs het liedje op).
  • Klem een pittenzakje tussen jullie voorhoofden en loop een rondje door de woonkamer.
  • Klem een pittenzakje tussen jullie ruggen en probeer samen te gaan zitten en staan. Erg moeilijk, maar plezier gegarandeerd!

    gooispelletjes met pittenzakjes

Gooi spelletjes met pittenzakjes

Gooi erop los met gooispelletjes! Kies samen een mikpunt, bijvoorbeeld een mandje of Stapelstein. Probeer om de beurt een pittenzakje in het mikpunt te gooien. Dit kan eerst vanaf een korte afstand en maak de afstand groter als je kindje zijn gooi vaardigheid verbetert.
Of gooi vanaf een hoogte naar beneden. Bijvoorbeeld vanaf de bank in een mandje. Of bouw samen een stapeltoren van kartonnen bekers en gooi ze om met pittenzakjes. Er zijn eindeloos veel gooi spelletjes te bedenken. Ik schreef er onlangs de blog met 10 gooispelletjes met pittenzakjes ter inspiratie. 

Het pittenzakjes regenspel 

Het regent pittenzakjes! Leg een hoepel, of een andere vorm waar je in kunt staan, op de grond. Ga erin zitten en laat het pittenzakjes regenen. 'Gooi' ze om je heen door de woonkamer. Het kind moet zo snel mogelijk alle pittenzakjes verzamelen en terug in de hoepel gooien (zonder zelf in de hoepel te komen). En daar de rollen ook eens om en laat je kindje de pittenzakjes regenen en jij verzamelt ze. 

Binnen gymles - met beweeg opdrachten en pittenzakjes

Ik verdeel de pittenzakjes in een grote cirkel om de salontafel. De kinderen lopen rondjes om de salontafel en bij ieder pittenzakje dat ze tegenkomen krijgen ze een opdracht. Bijvoorbeeld:

  • Spring op het pittenzakje.
  • Spring over het pittenzakje.
  • Loop om het pittenzakje heen.
  • Ga op het pittenzakje staan.
  • Ren naar het volgende pittenzakje.
  • Pak het pittenzakje op, hou het boven je hoofd en leg het weer terug.

En wissel de rollen eens om. Jij loopt van pittenzakje naar pittenzakje en laat jouw kind de opdrachten bedenken. Dat vinden ze fantastisch! 

Post-its spel

Post-it spel - actief & educatief

Ik deelde dit spel op mijn Instagram en iedereen was enthousiast. Zo simpel, maar zo leuk om samen te spelen. Kies iets waar je kind op dit moment in geïnteresseerd is of wat je wilt stimuleren. Ik koos voor kleuren oefenen. Onze peuter oefende de kleuren in het Nederlands. Onze peuter in het Engels. Ik plakte gekleurde ronde stickers op de post-its en verdeelde ze over de beneden verdieping. Zodra alles hing mochten zij gaan zoeken en mij de gevonden post-its brengen. Als ze het aan mij gaven benoemden zij welke kleur ze gevonden hebben. 
Dit kun je ook doen met vormen, cijfers en letters. Zorg wel dat het niet té  moeilijk is. Het moet vooral leuk zijn en door het veelvuldig herhalen blijft het ook goed in het geheugen zitten. 
Plak na gebruik de post-its weer op elkaar en bewaar ze voor een andere regenachtige dag. 

Het dierenspel 

Leg een aantal voorwerpen door de kamer heen. Zoals bij veel spelletjes gebruiken wij weer de sensorische pittenzakjes. Kies samen een dier dat jullie na gaan doen en laat je kind naar een zakje bewegen. Bijvoorbeeld:

  • Spring als een kangoeroe naar het groene pittenzakje.
  • Loopt brullend als een leeuw naar het ribbel pittenzakje.
  • Loop met muizenstapjes naar het paarse pittenzakje. 
  • Ren als een Cheeta naar het zachtste pittenzakje.
  • Huppel als een hertje naar het pittenzakje met de bloemetjes.
  • Beweeg als een rups naar het groene pittenzakje.
  • Vlieg als een vogel naar het wafel pittenzakje.
  • Krab als een poes aan het zachte pittenzakje. 

Actief samenspelen stimuleert zelfstandig spel

Door samen actief te spelen vervul je twee behoeftes. De behoefte om samen te spelen en te verbinden. En de behoefte om te bewegen. Wat ik ervaar is dat als deze behoeftes vervult zijn de kinderen vanzelf zelfstandig gaan spelen. Dus heb jij een kindje dat moeilijk tot spel komt? Start de dag met een actief binnenspel en kijk of zelfstandig spelen daarna makkelijker lukt. 

Ik hoop dat je wat ideetjes hebt voor de momenten dat het regent en je met kinderen binnen zit die willen bewegen. Heel veel plezier samen!

Ben je na deze blog benieuwd geworden naar de sensorische pittenzakjes? In mijn webshop vind je verschillende pittenzakjes sets. Allemaal handgemaakt van duurzame materialen. 

Terug naar blog

1 reactie

Ik wil peuter spelen zal

Goitom

Reactie plaatsen